26/3/17

Şili Vize Çeşitleri

Şili Vize Çeşitleri

Arkadaşlar bu yazımda sizlere en çok sorulardan biri olan Şili vizesi ve çeştleri ile ilgili bildiğim bilgileri elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.

Aslında sizin kalış amacınıza uygun gerekli bilgiyi Yabancılar ve Göç Dairesinden alabilirsiniz lakin çalışan çok az personelin İngilizce bileceğinide göz önünde bulundurmanızı ve buraya gelmeden temel seviyede derdinizi anlatıcak kadar İspanyolcaya vakıf olmanızı tavsiye ederim. Bende Şili'ye ilk geldiğimde vize işlemleri ile uğraştım ve sonunda muvaffak olmuştum sizlerede bunları anlaşılır bir dille anlatacağım inşaallah.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum Türk vatandaşları şili'de 3 ay (90) gün vizesiz kalabilmektedir.
Turistik amaçlı ve veya iş amaçlı yada kısa süreli kalışlarda vize gerekmemektedir.
Benim aşağıda bahsediceğim prosedürler Şili'ye yerleşmek isteyen, çalışmak isyeten, iş kurmak isteyen veya evlilik yoluyla kalmak isteyenleri daha çok ilgilendiricektir.















Şili'de kullanılan 3 farklı vize çeşidi bulunmaktadır ve bunların alt kolları bulunmaktadır.Bu vize türlerinden birine başvuru yaparken yasal süreler içerisinde yani Şili'ye geldikten sonra 90 gün içerisinde işlemlerinize başlamanız gerekmektedir 90 gün dolduktan sonra eğer ülkeden giriş çıkış yapmazsanız yada tecrübe ile sabittir Yabancılar ve Göç Dairesinden ilk önce vize uzatma işlemi yapmanız gerekiyor 100 USD vize harcını yatırdıktan sonra size ek olara 3 ay daha vize veriliyor ve bu sürede işlemlerinizi hallediyorsunuz vize süreniz doldu ve ek süre başvurusu yapmadınız yada giriş çıkış yapmadıysanız ceza ödemek zorundasınız.

e11.cl

Sujeto Contrato: Şili'ye geldiniz, lakin yatırım yapmadınız yada yapacak maddi imkanınız yok yada Şili'li biriyle evli degilseniz, bir firmada çalışacaksanız ilk alacağınız vize türüdür. Bu vizeye başvurmak için tüm gerekli evraklar : Noterde iş veren ve işçinin imzaladığı kontrat, pasaportun resimli bölümünün fotokopisi,vize basvuru formu ve 2 adet resim. Bu belgeleri yabancılar şubesine posta yoluyla ulaştırıyorsunuz ve beklemeye başlıyorsunuz. Yaklaşık 30-45 gün içersinde elinize başvurunuzun kabul edldiği ve3-4 ay sürecek olduğunu belirten bir evrak gönderiliyor, bu evrak 3 ay sınırını açmış olsanızda rahatça gezip tozmanıza yarar. İkinci defa size bir kağıt gönderilcek, yeni başlayan olduğunuz için sizden o tarihe kadar olan maaş bordrosu, iş sigortası ve sağlık sigortası dökümleriniz ve bankaya yatırdığınız vize makbuzunu istenilcek. Bunları elden teslim ediyorsunuz ve pasaporta 1 yıllık işçi vizeniz yapıştırılıyor.




Vizenizi aldıktan sonra pasaporta yapıştırılan vize bilgilerini ve bir hata olup olmadığını dikkatli bir şekilde kontrol ettikten sonra PDI ( Policía de Investigaciones De Chile )ye vizenizi kayıt başvurunuzu yapıyorsunuz. PDI'nin size vericeği evrak ile birlikte Registro Civil'e gidip Şili kimlik işlemleriniz rahat(yoğunluk olmayan bir güne denk gelebilirseniz) bir şekilde yapıyorsunuz. 1 veya 2 hafta içinde kimliğiniz ve burada sürekli markette dahi sorulan Şili kimlik numaranızz sahip oluyorsunuz. aldığınız bu vize bir yıl için geçerli ve aynı firmada çalışıyorsanız bu vizenizin bitmesine 3 ay kala tekrar vize için başvuru yapmak için Yabancılar ve Göç Dairesine gidip uzatma işlemi yapıyorsunuz. 2.sene bittiğinde Permancencia Definitivo vizesine başvurabilirsiniz.





Vize Temporario: Bir çok alt dalı olan bir vize çeşidi. Şili vatandaşı ile evlilik, Şili vatandaşından çocuk sahibi, Permanencia Definito vizesi olan yabancıyla evlilik, başka ülkede emekli olup Şili'de yaşamak isteyenler, Şili'de şirket kurup yatırım yapmak isteyenler bu vizeye başvurmak zorunda. Bu vizede 1 senelik veriliyor ve bitiminde permanencia definitivoya başvuruyorsunuz.

Evlilik Yoluyla : Şili vatandaşı ile yapılan evlilik sonucu direk bu vizeye başvurabilirsiniz. Sujeto Contrato vizesi olan biri, vizenin ilk yılında evlenirse ikinci sujeto contrato yerine bu vizeye başvurur, Bu vizeye başvurmak için evlilik cüzdanı fotokopisi, evlenilen kişinin doğum kağıdı ( certificado nacimiento ) ve nüfus müdürlüğünden alınan evlilik kaydının orjinali ( certificado de matrimonio ) pasaportun fotokopisi, resim ve henüz bir işiniz yoksa iş bulana kadar evlendiğiniz kişinin yada ailesinden birinin size bakabileceğini belirten noter yazısı ( burası biraz teferruatlı çünkü evlenilen kişinin maaş bordrosu, sigorta dökümü falan isteniyor, Şili kimliği almadan bankada hesap bile açamadığınız için ve Şili'ye girişte elinizdeki parayı deklare etmediyseniz tek yol olarak western union'dan adınıza gelen para dekontuda olabilir) Bu vizede de başvuru posta yoluyla oluyor ve sujeto contrato da süreç ve işlemler gerçekleştiriliyor.

Şirket Kurma Yoluyla : İlerki yazılarda nasıl Şirket kurulur detaylı olarak anlatacağım. Bu vizeyi Şirket üstünden almak için, şirketin resmi gazetede çıkan yazısı, başvuru yapılcak tarihe kadar ödenen vergiler ( henuz vergi odenmediyse sizi çağırdıkları zaman elden götürebilirsiniz ), şirketi kurarken getirilen kapitalin belgesi, şirketin kira sözleşmesi vs... Diğer seçenekler aşağı yukarı aynı olmaktadır, benim başvuru yaptığım yolları size tarif ettim.

Permanencia Definitivo: 2 yıllık sujeto contrato sonrası,1 yıllık temporario sonrası başvurulan vize. Şili vatandaşı olmak istemezseniz ömür boyu Şili'de kalmanızı sağlayan vize. Ayrıca size bankalardan kredi çekme, çek hesabı açmaya yarar. Şili vatandaşlığına başvurmak için mutlaka permanencia definitivo vizesine sahip olmak gerekiyor. Başvuru şartları ve prosedürü yukarıda yazmış olduğum vizelerdeki gibidir, sadece bu vizede 6 ay öncesinden başvuru yapılması tavsiye edilir.

4 comentarios:

  1. Benim blogtan kopyala yapistir yapmisin yaziyi.

    ResponderBorrar
  2. Merhabalar arkadaşlar kısmetse ben ayın 22 de gidecem ama aklıma takılan bi soru var oraya giderken dönüş bileyim olmalımı yada orda dönüş biletimi arjantine kesersem olurmu kapıda sorun yaşarmıyum

    ResponderBorrar
    Respuestas
    1. Gittikten sonrada alsan olur. Neden gidiyorsun iş mevzusumu. Ben şilide kaldim. Whatsaptan ulasabilirsin 0532.7904409

      Borrar
  3. Şilide iş kurmak isteyen arkadas olursa ortak beraber calisabilirz. Manisaliyim. Daha önce bir yil şilide kaldim. Ortak is yapabilecegim birini bulursam neden olmasin. Ayrica gerekirse orada işyeri olan birinin yaninda maaşla calisabilirim. Şiliyi seviyorum. Eşimle orada yaşamak isterim. Ulaşmak isteyen iletişime gecebilir. 0532.7904400.

    ResponderBorrar