26/3/17

Şili Mutfağı

Şili Mutfağı

Şili mutfağı coğrafi özelliklerinin zenginliğini bünyesinde barındırır. Ülkenin önemli bir gerçeği olan uzun okyanus kıyı şeridi, deniz ürünlerinin çeşitliliğini Şili mutfağına taşımıştır.

Bunun dışında büyükbaş et tüketimi, meyve ve sebze bolluğu ülkenin coğrafi bereketinin getirilerindendir.
Geleneksel yemeklere örnek olarak asado, cazuela empanadas, humitas, pastel de choclo, pastel de papas, curanto ve sopaipillas ülkeye ayak basıldığında denenmesi gereken özel menülerden birkaçıdır. Bu menülerde genel olarak et bulunmakla birlikte sebze ve meyve ile mümkün olduğunca harmanlanarak sunum esastır.

Şili’nin dünyanın en büyük ikinci Somon balığı üretimine sahip olduğunu söylemekte yarar var. İstiridye, deniz tarağı, midye, alabalık ve kalkan gibi ürünlerde dünyanın önde gelen deniz çiftliklerine sahip ülkelerinden kabul edilmektedir. Yerel balık türlerinden corvina (levrek), congrio (yılan balığı), lenguado (dil balığı) ve albacora (kılıç balığı) gibi ürünler ülkeye ziyaret sırasında denenmesi önerilmektedir.


2 comentarios:

  1. Selamlar, bende yakında Postdoc yapmak için Şili, Valparaiso ya gelecem. Yemekleri Türk yemek mutfağına benziyor mu? alışmak kolay olur mu?

    ResponderBorrar
    Respuestas
    1. Merhaba
      Şimdiden hayırlı olsun kazasız beleasız rahat bir yolcluk geçirmeni diliyorum. Bende Valparaíso bölgesindeyim. Başken Santiago'dan biraz uzak ama güzel bir yer turist bir yer bu aralar çok sık deprem olmaya başladı Valparaíso'da umarım herşey istediğin gibi olur. Yemek konusuna gelince şimdi bu damak tadıyla alakalı birazda bana göre bazı yemnekleri hemen hemen aşşağı yukarı aynı denebilir mesela barbunya yemeğinin içine spagettide koyuyorlar :) ve bazı baharatlarının tadı biraz farklı pilav pişirirken bu baharatlardan kullanıyorlar. Cazuela adında yani bizim bildiğimiz tencerede tavuğu patatesle haşlıyorlar bu bizim Türkiye'de de yapılan bir yemek cazuela. Ama alışacağına inanıyorum baharatlarla aran iyiyse dahada hızlı alışırsın vesselam.

      Borrar