26/3/17

Şili'nin Ekonomisi

Şili'nin Ekonomisi

Şili ekonomisi Latin Amerika’nın en süratli gelişen ekonomilerinden olup, güç ve kredi güvenilirliği açısından Latin Amerika’nın öncü ülkelerindendir.

Dünya Bankası sınıflandırmasına göre ileri-orta gelir grubuna sahip ülkeler listesinde yer almaktadır ve Güney Amerika’nın en istikrarlı ve refah ulusudur. İnsan gelişim endeksi, rekabet edebilirlik, kişi başına düşen milli gelir seviyesi, küreselleşme, ekonomik özgürlükler ele alındığında Latin Amerika ülkeleri arasında lider konumunda bulunmaktadır.

Şili, serbest piyasa ekonomisi modelini benimsemiş, tüm dünya ülkeleriyle serbest ve rekabete dayalı ticaret anlayışıyla hareket eden bir ülkedir. Şili uyguladığı “açık bölgeselcilik” (regionalismo abierto) ekonomi politikası çerçevesinde bölgesindeki ekonomik entegrasyon örgütlerinin dışında kalmadan, dünyanın diğer bölgelerindeki ülke ve ekonomik bloklarla serbest ticaret anlaşmaları imzalanması yoluyla dış ticaretini çeşitlendirerek geliştirmeyi hedeflemektedir. Şili ekonomisinin can damarı bakır madenidir. Şili dünyanın en büyük bakır üreticisidir.

Şili’nin temel ithal kalemleri ise; petrol ve petrol ürünleri, kimyasallar, elektrik ve telekomünikasyon ekipmanları, sanayi makineleri, araçlar ve doğal gazdır.

Tarım ise, ülke istihdamının en önemli unsurunu oluşturur. İş gücünün %15’i tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Tarım, ülke gelirinin de %6’sını oluşturmaktadır ve ülke ihtiyacının yarısına yakını ülke içi üretim tarafından karşılanmaktadır.


Şili endüstrisi ise genellikle hammadde ile tüketim malları üretimine dayanır. Temel ürünler; bakır ve diğer mineraller, işlenmiş gıda, balık yemekleri, demir-çelik, tahta ve ahşap ürünleri, ulaşım ekipmanları ile tekstildir.

Dünyada en fazla ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması’na sahip ülkelerden biridir. Bugüne kadar toplam 21 ülke, ülke grubu ve bölgesel örgüt ile STA akdetmiştir. Şili, bölgede en iyi işleyen gümrük rejimine sahiptir. Dış ticaretinin büyük bir kısmı Asya-Pasifik, Kuzey ve Güney Amerika bölgeleriyle gerçekleştirmektedir. Anılan bölgelerden sonra gelen AB ülkelerinin Şili dış ticareti içindeki payı ise yaklaşık % 18’dir.


Ayrıca, Meksika, Peru ve Kolombiya’yla birlikte, 2012 yılında bir bölgesel ekonomik bütünleşme örgütü olan Pasifik İttifakı’nı kurmuştur. Pasifik Ötesi Ortaklığı (Trans-Pacific Partnership) girişiminin de 12 üyesinden biridir.

Şili, OECD’nin 31. ve Meksika’dan sonra OECD’ye üye ikinci Latin Amerika ülkesi olmuştur. Ayrıca, Haziran 2016’da Paris’te düzenlenecek olan OECD Bakanlar Toplantısına Şili’nin başkanlık edeceği duyurulmuştur.


kiralık fotokopi | fotokopi makinesi kiralama

No hay comentarios.:

Publicar un comentario