27/3/17

Şili'de Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri

SANTİAGO BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: MONSENOR SOTERO SANZ 55 OF.71 PROVIDENCIA SANTIAGO-CHILE
Telefon: 00 56-2 231 89 52 - 00 56-2 232 11 00
Faks: 00 56-2 231 77 62
embajada.santiago@mfa.gov.tr
http://santiago.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Şili


Şili Festivalleri

Şili Festivalleri

Vina del Mar Müzik Festivali
Şubat ayının son haftasında düzenlenen bu festival, Vina del Mar adındaki Santiago’dan iki saat uzaklıkta bir kasabada gerçekleşir. Dünya çapında üne sahip olan bu müzik festivalinde pop ve geleneksel halk ezgilerinin türlü çeşitleri yerini almaktadır. Bu festival boyunca birçok müzik yarışması gerçekleşirken, uluslararası ünü olan sanatçılar kasabanın rengine renk katmaktadır.




Carnaval Andino Con la Fuerza del Sol
And Dağları’nın festivali olarak bilinen bu etkinlik oldukça etkileyici gösterilerle uluslararası üne sahip olan kültürel bir aktivitedir. Şubat ayında kuzey bölgelerde gerçekleşen bu festival, yerli ve Afrika kökenli gruplar ile Katolik toplumun yan yana gelerek heyecanla kutladığı bir aktivite olmuştur. Geleneksel dansların ve kostümlerin sokaklarda birbiriyle yarışırcasına sergilendiği bu festival, Şili’nin ulusal onuru olarak kabul edilir.

Fiestas Patrias
Ülkenin bağımsızlık gününde kutlanan Fiestas Patrias, 18 Eylül tarihini şenlendiren büyük karnaval ve farklı açık hava etkinlikleriyle Şili’yi birleştiren tarihi bir organizasyondur. Bu tarih boyunca evlerde geleneksel yemekler hazırlanır ve yerel içkiler tüketilerek gece boyunca dans edilir.

26/3/17

Şili'de İklim ve Hava Durumu

Şili'de İklim ve Hava Durumu


Şili’de kuzeyden güneye beş farklı iklim etkisini gösterir. Norte Grande ismiyle anılan kuzey Atacama Çölü’nde sert bir çöl iklimi; biraz aşağısında kalan Norte Chico bölgesinde yarı kurak bir iklim; Şili’nin merkezini oluşturan ve Santiago’nun bulunduğu orta Şili’de Akdeniz iklimi hakimiyetini sürdürür. Adalarda nemli bir tropik-altı iklim görülür. Güneye doğru okyanus iklimi hakimiyetinde Valdivian Yağmur Ormanları meydana gelir. And Dağları’nda Alp iklimine benzer bir dağ havası hakimken, güney bölgelerde buzullar etkisini gösterir.


Şili Mutfağı

Şili Mutfağı

Şili mutfağı coğrafi özelliklerinin zenginliğini bünyesinde barındırır. Ülkenin önemli bir gerçeği olan uzun okyanus kıyı şeridi, deniz ürünlerinin çeşitliliğini Şili mutfağına taşımıştır.

Bunun dışında büyükbaş et tüketimi, meyve ve sebze bolluğu ülkenin coğrafi bereketinin getirilerindendir.
Geleneksel yemeklere örnek olarak asado, cazuela empanadas, humitas, pastel de choclo, pastel de papas, curanto ve sopaipillas ülkeye ayak basıldığında denenmesi gereken özel menülerden birkaçıdır. Bu menülerde genel olarak et bulunmakla birlikte sebze ve meyve ile mümkün olduğunca harmanlanarak sunum esastır.

Şili’nin dünyanın en büyük ikinci Somon balığı üretimine sahip olduğunu söylemekte yarar var. İstiridye, deniz tarağı, midye, alabalık ve kalkan gibi ürünlerde dünyanın önde gelen deniz çiftliklerine sahip ülkelerinden kabul edilmektedir. Yerel balık türlerinden corvina (levrek), congrio (yılan balığı), lenguado (dil balığı) ve albacora (kılıç balığı) gibi ürünler ülkeye ziyaret sırasında denenmesi önerilmektedir.


Şili’ye Nasıl Gelinir?

Şili’ye Nasıl Gelinir?

Tükiye ile Şili arasında aktarmasız uçuş bulunmamaktadır. Fakat diğer Güney Amerika ülkelerinden Sao Paulo, Buenos Aires, Bogota gibi şehirlere veya Paris’e aktarma yaparak Santiago’ya ulaşmak mümkündür. Bu arada Şili ile ülke olarak aramızda 3 ay (90) güne kadar vize uygulaması bulunmamaktadır. Vize uzatma, uzun süreli vize ve oturum izni ile ilgili merak ettiğiniz herşey diğer konularımızda mevcuttur.


Şili’de Din ve İnanç

Şili’de Din ve İnanç

Şili toprakları, İspanyol hakimiyetine girdiği dönemden bu yana Katolik inancı etkisi altındadır. Katoliklik ülkenin üçte ikisinin dini olmakla beraber Evanjelik kiliseye bağlı olanların oranı yüzde 10 civarındadır. Bunun yanında, rakamların geleneksel-aileden gelen kültürel kodlara dayalı olduğu vurgulanır. Ülkede kendini agnostik veya ateist olarak tanımlayanların oranı yüzde 25 olarak ifade edilmektedir. Şili inanç özgürlüğü konusunda teşvikleri olan bir ülkedir; bu nedenle birçok farklı kilise ülkede varlığını rahatlıkla sürdürebilmektedir.


Şili’de Din ve İnanç

Şili Nerededir?

Şili Nerededir?


Büyük Okyanus kıyısı boyunca 17. paralelden 56. paralele tam 4,300 kilometreyi uzunluğa sahip bir ülke olarak Şili,Arjantin ile birlikte Güney Amerika’nın en güneyindeki iki ülkeden biridir.  Doğuda Arjantin ile sınırını And Dağları belirler. Kuzeyinde ise Peru ve Bolivya ülkeleri bulunmaktadır. Tarihte geçilmesi en zor boğazlardan biri olan Drake Boğazı ülkenin güneyinde Antartika ile sınırı belirler. 600 kilometre batıda Pasifik adalarından Easter, Sala y Gomez ve Polynesia ve Robinson Crusoe ülkenin diğer kara parçalarıdır.


Şili Nerededir?

1973 Şili Darbesi

1973 Şili Darbesi

11 Eylül sabahı darbeci güçler Şili başkanlık sarayı La Moneda'yı bombalıyor.
1973 Şili Darbesi, 11 Eylül 1973 tarihinde sosyalist başkan Salvador Allende'nin devrilip General Pinochet'in iktidara geldiği askeri darbedir. ABD'nin onayı ve desteği ile yapılan bu darbeyle dünyanın seçimle başa gelmiş ilk sosyalist hükümeti devrilmiş ve yerine 17 yıl sürecek bir diktatörlük kurulmuştur.

Şili'de Allende Dönemi
Salvador Allende, 1970 başkanlık seçimlerinde oyların %36,3'ünü alarak Şili 'nin başkanı oldu. Başkan olduktan sonra geniş çaplı reformlara girişti. Bu reformlardan en önemlileri endüstrinin (özellikle bakır endüstrilerinin) devletleştirilmesi ve toprakların yeniden dağıtılmasıdır.

Allende'nin ekonomik reformları, ilk yılında çok başarılı oldu ve Şili ekonomisi %8,6 büyüdü. Ancak bu başarı ertesi sene devam etmedi ve 1972'deki %140'lık enflasyon yıkıcı sonuçlar doğurdu. Yiyecek sıkıntısı başgösterdi ve karaborsacılık yaygınlaştı. 1971 ve 1972 yılları boyunca bakır fiyatlarının düşmesi, ihracatının neredeyse tamamı bakır olan Şili ekonomisine ağır bir darbe daha vurdu.

1971'de Küba devlet başkanı Fidel Castro, Şili'yi ziyaret etti. 4 hafta süren bu ziyaret, başta ABD olmak üzere birçok kapitalist çevrelerde Şili'nin Küba gibi olacağı korkusunu güçlendirdi.

Kötüleyen ekonomik göstergelere rağmen 1973 seçimlerinden Allende güçlenerek çıktı ve oyunu % 43'e çıkardı. Fakat rakipleri muhafazakarlar, milliyetçiler ve Hristiyan demokratlar birleşerek Demokratik Koalisyon'u kurdular. 1973'te Allende ile muhalefet arasındaki çekişme, Şili'de birçok siyasi krize yol açtı.

22 Ağustos 1973'te Hristiyan demokratlar ile muhafazakarların kontrolündeki Şili Meclisi, Şili Demokrasi'sinin kırılmakta olduğunun bildirgesi adlı kararı kabul etti. Meclisin aldığı kararda Allende'nin anayasayı delmekte olduğu iddia ediliyor ve Allende bir diktatörlük kurmaya çalışmakla suçlanıyordu. Sorunu çözmek ve demokrasiyi yeniden işler kılmak için ordunun yönetime el koyması isteniyordu. Allende, iki gün sonra verdiği cevapta bu kararı alanların "ülkenin dışarıdaki itibarını bozmak ve iç karışıklıklar çıkarmak" amacında olduğunu söyledi.

Darbe

11 Eylül sabahı, Salvador Allende, La Moneda'dan çıkıyor. Allende'nin hayattayken çekilmiş bu son resminde elinde otomatik tüfek olması direnirken öldüğünü göstermektedir.
11 Eylül 1973'te General Pinochet önderliğindeki silahlı kuvvetler yönetime el koydu. Önce Şili hava kuvvetleri başkanlık sarayı La Moneda'yı bombaladı, daha sonra ise kara birlikleri saraya girdi. Darbe sırasında başkan Allende intihar etti.

Darbenin ardından Şili kara kuvvetleri komutanı ve darbecilerin başı Augusto Pinochet devlet başkanı ilan edildi. Böylece Şili'de Pinochet'in 1990 yılında iktidardan ayrılmasına kadar sürecek olan diktatörlük dönemi başladı.



Amerika'nın rolü

ABD Hükümeti 17 Eylül 1970 tarihli bu belge ile amacı Salvador Allende'yi devirmek olan FUBELT projesini başlatıyor.

Washington'daki Amerikan yönetimi, Salvador Allende yönetiminin iktidara gelmesinden hiçbir zaman memnun olmamıştı.

Allende'nin Amerikan şirketlerinin elinde olan bakır endüstrisini devletleştirmesi bu memnunsuzluğu daha da arttırdı. ABD başkanı Nixon'un ulusal güvenlik danışmanı Henry Kissinger'in 5 Kasım 1970 tarihinde raporunda Allende'nin iktidara gelmesi "bu yarımkürede karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri" olarak tanımlanıyordu. Bu sebeple Amerika, Allende'yi devirmek için çalışmalar yapmıştır.

1970ler boyunca CIA, Allende'nin rakiplerini mali yardım yapmak suretiyle desteklemiş ve Allende'nin seçilmesini engellemek istemiştir. Bunu başaramayınca da askeri darbe ile Allende'nin yönetiminden kurtulmaya çalışmıştır. 16 Ekim 1970 tarihli CIA raporunda[2] Şili'de darbe yapılması için çalışmalara başlanması emrediliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri, 1964-1970 yılları arasında Şili'ye yaklaşık 1 milyar $'lık ekonomik yardım yapmıştı. 1970'de Allende'nin başa gelmesiyle bu yardımlar kesilmiştir. 72-73 yıllarında bakır fiyatlarının düşmesiyle bu yardımların kesilmesi birleşince Şili ekonomisinde büyük sorunlar başgöstermişti.

9 Ekim 1973'de Nixon ile danışmanı Kissinger arasında telefon görüşmesinde Nixon, darbenin başarıya ulaşmış olmasındaki mutluluğu dile getiriyor ve "darbenin başarılı olması için gerekli koşulları yarattıklarını" söylüyordu.



Şili'nin Ekonomisi

Şili'nin Ekonomisi

Şili ekonomisi Latin Amerika’nın en süratli gelişen ekonomilerinden olup, güç ve kredi güvenilirliği açısından Latin Amerika’nın öncü ülkelerindendir.

Dünya Bankası sınıflandırmasına göre ileri-orta gelir grubuna sahip ülkeler listesinde yer almaktadır ve Güney Amerika’nın en istikrarlı ve refah ulusudur. İnsan gelişim endeksi, rekabet edebilirlik, kişi başına düşen milli gelir seviyesi, küreselleşme, ekonomik özgürlükler ele alındığında Latin Amerika ülkeleri arasında lider konumunda bulunmaktadır.

Şili, serbest piyasa ekonomisi modelini benimsemiş, tüm dünya ülkeleriyle serbest ve rekabete dayalı ticaret anlayışıyla hareket eden bir ülkedir. Şili uyguladığı “açık bölgeselcilik” (regionalismo abierto) ekonomi politikası çerçevesinde bölgesindeki ekonomik entegrasyon örgütlerinin dışında kalmadan, dünyanın diğer bölgelerindeki ülke ve ekonomik bloklarla serbest ticaret anlaşmaları imzalanması yoluyla dış ticaretini çeşitlendirerek geliştirmeyi hedeflemektedir. Şili ekonomisinin can damarı bakır madenidir. Şili dünyanın en büyük bakır üreticisidir.

Şili’nin temel ithal kalemleri ise; petrol ve petrol ürünleri, kimyasallar, elektrik ve telekomünikasyon ekipmanları, sanayi makineleri, araçlar ve doğal gazdır.

Tarım ise, ülke istihdamının en önemli unsurunu oluşturur. İş gücünün %15’i tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Tarım, ülke gelirinin de %6’sını oluşturmaktadır ve ülke ihtiyacının yarısına yakını ülke içi üretim tarafından karşılanmaktadır.


Şili endüstrisi ise genellikle hammadde ile tüketim malları üretimine dayanır. Temel ürünler; bakır ve diğer mineraller, işlenmiş gıda, balık yemekleri, demir-çelik, tahta ve ahşap ürünleri, ulaşım ekipmanları ile tekstildir.

Dünyada en fazla ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması’na sahip ülkelerden biridir. Bugüne kadar toplam 21 ülke, ülke grubu ve bölgesel örgüt ile STA akdetmiştir. Şili, bölgede en iyi işleyen gümrük rejimine sahiptir. Dış ticaretinin büyük bir kısmı Asya-Pasifik, Kuzey ve Güney Amerika bölgeleriyle gerçekleştirmektedir. Anılan bölgelerden sonra gelen AB ülkelerinin Şili dış ticareti içindeki payı ise yaklaşık % 18’dir.


Ayrıca, Meksika, Peru ve Kolombiya’yla birlikte, 2012 yılında bir bölgesel ekonomik bütünleşme örgütü olan Pasifik İttifakı’nı kurmuştur. Pasifik Ötesi Ortaklığı (Trans-Pacific Partnership) girişiminin de 12 üyesinden biridir.

Şili, OECD’nin 31. ve Meksika’dan sonra OECD’ye üye ikinci Latin Amerika ülkesi olmuştur. Ayrıca, Haziran 2016’da Paris’te düzenlenecek olan OECD Bakanlar Toplantısına Şili’nin başkanlık edeceği duyurulmuştur.


kiralık fotokopi | fotokopi makinesi kiralama

Türkiye - Şili Siyasi İlişkileri

Türkiye - Şili Siyasi İlişkileri Şili ile siyasi ilişkilerimiz, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, 1913 yılında Madrid’de imzalanan Konsolosluk İlişkileri Protokolü ile başlamıştır. Bunu, 30 Ocak 1926’da akdedilen Dostluk ve İşbirliği Anlaşması izlemiştir. Şili, bu anlaşma ile yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan Latin Amerika ülkesi olmuştur. Santiago’da diplomatik temsilciliğimiz ilk defa Elçilik düzeyinde 1930 yılında açılmış, ertesi yıl kapatılmak zorunda kalınan temsilciliğimiz 1944 yılında tekrar faaliyete geçirilmiş, 1954 yılında ise Büyükelçilik düzeyine çıkarılmıştır. Buna karşılık Ankara’daki Şili Elçiliği 1940 yılında açılmış, ilk Şili Büyükelçisi ise 1957 yılında atanmıştır.

2016 yılı Şili ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 90. Yıldönümüdür.

1990’lı yılların ortalarında iki ülke siyasi ilişkileri ivme kazanmıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Nisan 1995’te Şili’yi ziyaret etmiştir. Bu ziyaret iki ülke arasında üst düzey ziyaret ve temasların başlangıcını teşkil etmiştir. Serbest Ticaret Anlaşması 14 Temmuz 2009 tarihinde imzalanmış ve 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Diplomatik ilişkilerimizin 90. Yıldönümü vesilesiyle Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Muñoz VIII. Büyükelçiler Konferansı’na hitap etmek üzere 12-14 Ocak 2016 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiş ve ziyaret vesilesiyle Bakanlığımız bünyesinde iki ülkeye ait arşiv belgelerini içeren bir sergi düzenlenmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız 31 Ocak-2 Şubat 2016 tarihlerinde Şili’ye resmi ziyaret gerçekleştirmiştir.

2015 yılında ikili ticaret hacmimiz 470 milyon Dolar olup, bunun 188 milyon Doları ihracatımız, 282 milyon Doları ithalatımızdır. Şili bölgedeki 4. En büyük ticaret ortağımızdır.


Santiago

Santiago Metropolitan Bölgesi sınırlarında kalır. 32 idari mahalleden oluşur. Şehir nüfusu 5 milyon kişi olup, tüm Metropolitan Bölgesi'ndeki nüfus 7 milyondur.

Bu Şili'deki toplam nüfusun %40'ının Santiago ve yakın çevresinde yaşadığı anlamına gelir. "Santiago Centro" şehrin idari mahallelerinden biri olup şehir merkezini kapsar. Burada yaklaşık 230.000 kişi yaşar.
Her ne kadar Şili Parlamentosu Congreso Nacional 1990'da demokrasiye dönülmesinden bu yana Valparaíso'da yerleşik bulunsa da, Santiago tartışmasız Şili'nin politik ve ekonomik merkezidir. (Esasen Congreso Nacionalin 1973 darbesiyle kapatılmasından sonra başkent Santiago'da kalan ve Şili Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılan binaları 2006 yılında sahibine iade edilmiş ve halen parlamento komisyonları toplantılarını burada yapmaktadır.)


Santiago


Santiago

Santiago 32 belediye ayrılmış, kiminde bu insanlar nasıl yaşayabiliyor diyeceğiniz fakirlik, kiminde acaba başka bir ülkeye mi geldim diyebileceğiniz zenginliği görmek mümkün. Bu şehirde gözünüze çarpan bir özellik, hemen hemen herkesin sırt çantası ile dolaşması olabilir. Santiago'da hayat kimileri için sabah 5:30 da başlar, yaz-kış havalar serin olduğu için sabahları bu insanlar ceket yada yelekle evden ayrılırlar, gün içersinde hava sıcaklığı artınca eşyalarını bu sırt çantasında saklarlar.

Şili Vize Çeşitleri

Şili Vize Çeşitleri

Arkadaşlar bu yazımda sizlere en çok sorulardan biri olan Şili vizesi ve çeştleri ile ilgili bildiğim bilgileri elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.

Aslında sizin kalış amacınıza uygun gerekli bilgiyi Yabancılar ve Göç Dairesinden alabilirsiniz lakin çalışan çok az personelin İngilizce bileceğinide göz önünde bulundurmanızı ve buraya gelmeden temel seviyede derdinizi anlatıcak kadar İspanyolcaya vakıf olmanızı tavsiye ederim. Bende Şili'ye ilk geldiğimde vize işlemleri ile uğraştım ve sonunda muvaffak olmuştum sizlerede bunları anlaşılır bir dille anlatacağım inşaallah.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum Türk vatandaşları şili'de 3 ay (90) gün vizesiz kalabilmektedir.
Turistik amaçlı ve veya iş amaçlı yada kısa süreli kalışlarda vize gerekmemektedir.
Benim aşağıda bahsediceğim prosedürler Şili'ye yerleşmek isteyen, çalışmak isyeten, iş kurmak isteyen veya evlilik yoluyla kalmak isteyenleri daha çok ilgilendiricektir.















Şili'de kullanılan 3 farklı vize çeşidi bulunmaktadır ve bunların alt kolları bulunmaktadır.Bu vize türlerinden birine başvuru yaparken yasal süreler içerisinde yani Şili'ye geldikten sonra 90 gün içerisinde işlemlerinize başlamanız gerekmektedir 90 gün dolduktan sonra eğer ülkeden giriş çıkış yapmazsanız yada tecrübe ile sabittir Yabancılar ve Göç Dairesinden ilk önce vize uzatma işlemi yapmanız gerekiyor 100 USD vize harcını yatırdıktan sonra size ek olara 3 ay daha vize veriliyor ve bu sürede işlemlerinizi hallediyorsunuz vize süreniz doldu ve ek süre başvurusu yapmadınız yada giriş çıkış yapmadıysanız ceza ödemek zorundasınız.

e11.cl

Sujeto Contrato: Şili'ye geldiniz, lakin yatırım yapmadınız yada yapacak maddi imkanınız yok yada Şili'li biriyle evli degilseniz, bir firmada çalışacaksanız ilk alacağınız vize türüdür. Bu vizeye başvurmak için tüm gerekli evraklar : Noterde iş veren ve işçinin imzaladığı kontrat, pasaportun resimli bölümünün fotokopisi,vize basvuru formu ve 2 adet resim. Bu belgeleri yabancılar şubesine posta yoluyla ulaştırıyorsunuz ve beklemeye başlıyorsunuz. Yaklaşık 30-45 gün içersinde elinize başvurunuzun kabul edldiği ve3-4 ay sürecek olduğunu belirten bir evrak gönderiliyor, bu evrak 3 ay sınırını açmış olsanızda rahatça gezip tozmanıza yarar. İkinci defa size bir kağıt gönderilcek, yeni başlayan olduğunuz için sizden o tarihe kadar olan maaş bordrosu, iş sigortası ve sağlık sigortası dökümleriniz ve bankaya yatırdığınız vize makbuzunu istenilcek. Bunları elden teslim ediyorsunuz ve pasaporta 1 yıllık işçi vizeniz yapıştırılıyor.




Vizenizi aldıktan sonra pasaporta yapıştırılan vize bilgilerini ve bir hata olup olmadığını dikkatli bir şekilde kontrol ettikten sonra PDI ( Policía de Investigaciones De Chile )ye vizenizi kayıt başvurunuzu yapıyorsunuz. PDI'nin size vericeği evrak ile birlikte Registro Civil'e gidip Şili kimlik işlemleriniz rahat(yoğunluk olmayan bir güne denk gelebilirseniz) bir şekilde yapıyorsunuz. 1 veya 2 hafta içinde kimliğiniz ve burada sürekli markette dahi sorulan Şili kimlik numaranızz sahip oluyorsunuz. aldığınız bu vize bir yıl için geçerli ve aynı firmada çalışıyorsanız bu vizenizin bitmesine 3 ay kala tekrar vize için başvuru yapmak için Yabancılar ve Göç Dairesine gidip uzatma işlemi yapıyorsunuz. 2.sene bittiğinde Permancencia Definitivo vizesine başvurabilirsiniz.





Vize Temporario: Bir çok alt dalı olan bir vize çeşidi. Şili vatandaşı ile evlilik, Şili vatandaşından çocuk sahibi, Permanencia Definito vizesi olan yabancıyla evlilik, başka ülkede emekli olup Şili'de yaşamak isteyenler, Şili'de şirket kurup yatırım yapmak isteyenler bu vizeye başvurmak zorunda. Bu vizede 1 senelik veriliyor ve bitiminde permanencia definitivoya başvuruyorsunuz.

Evlilik Yoluyla : Şili vatandaşı ile yapılan evlilik sonucu direk bu vizeye başvurabilirsiniz. Sujeto Contrato vizesi olan biri, vizenin ilk yılında evlenirse ikinci sujeto contrato yerine bu vizeye başvurur, Bu vizeye başvurmak için evlilik cüzdanı fotokopisi, evlenilen kişinin doğum kağıdı ( certificado nacimiento ) ve nüfus müdürlüğünden alınan evlilik kaydının orjinali ( certificado de matrimonio ) pasaportun fotokopisi, resim ve henüz bir işiniz yoksa iş bulana kadar evlendiğiniz kişinin yada ailesinden birinin size bakabileceğini belirten noter yazısı ( burası biraz teferruatlı çünkü evlenilen kişinin maaş bordrosu, sigorta dökümü falan isteniyor, Şili kimliği almadan bankada hesap bile açamadığınız için ve Şili'ye girişte elinizdeki parayı deklare etmediyseniz tek yol olarak western union'dan adınıza gelen para dekontuda olabilir) Bu vizede de başvuru posta yoluyla oluyor ve sujeto contrato da süreç ve işlemler gerçekleştiriliyor.

Şirket Kurma Yoluyla : İlerki yazılarda nasıl Şirket kurulur detaylı olarak anlatacağım. Bu vizeyi Şirket üstünden almak için, şirketin resmi gazetede çıkan yazısı, başvuru yapılcak tarihe kadar ödenen vergiler ( henuz vergi odenmediyse sizi çağırdıkları zaman elden götürebilirsiniz ), şirketi kurarken getirilen kapitalin belgesi, şirketin kira sözleşmesi vs... Diğer seçenekler aşağı yukarı aynı olmaktadır, benim başvuru yaptığım yolları size tarif ettim.

Permanencia Definitivo: 2 yıllık sujeto contrato sonrası,1 yıllık temporario sonrası başvurulan vize. Şili vatandaşı olmak istemezseniz ömür boyu Şili'de kalmanızı sağlayan vize. Ayrıca size bankalardan kredi çekme, çek hesabı açmaya yarar. Şili vatandaşlığına başvurmak için mutlaka permanencia definitivo vizesine sahip olmak gerekiyor. Başvuru şartları ve prosedürü yukarıda yazmış olduğum vizelerdeki gibidir, sadece bu vizede 6 ay öncesinden başvuru yapılması tavsiye edilir.

Şili Coğrafi Konumu

Coğrafya 

Yüzölçümü 756.945 km² olan Şili; her ne kadar Güney Amerika kıtasının kuzey-güney doğrultusunda Antarktika'ya kadar uzanan bir ülke olsa da, ortalama genişliği sadece 180 km'dir. Ülkenin en dar yeri (Antarktika'daki Şili toprakları sayılmazsa) 90 km iken en geniş yerinin uzunluğu 240 km kadardır. Avrupa ile kıyaslanacak olursa Danimarka'dan Sahra Çölü'ne uzanacak kadar bir mesafe kat edilir. Doğu-Batı mesafesi çok az olsa da bu iki uç arasında çok fazla rakım farkı oluşur. Ülke ayrıca kuzeyden güneye çok farklı iklim, bitki örtüsü ve coğrafi şekiller gösterir. Bu yüzden Şili, birçok kaynakta tezatlar ülkesi olarak anılır. Hakikaten de kuzeydeki çölü, Afrika'nın Sahara'sını, güneydeki kanalları Norveç kanallarını, Los Lagos'daki Osorno ve çevresi İsviçre Alplerini, Orta bölgeleri Akdeniz'i hatırlatmasıyla, ayrıca Patagonya'daki buzullarıyla, bu ismi hak eder.



Dağları 

Şili dağları, yeryüzünün en yüksek sıradağlar zincirini oluşturur. 6000 m'nin üstünde birçok zirvesi vardır. Bunlardan biri olan Şili'nin en yüksek dağı (6.880 m) Ojos del Salado aynı zamanda dünyanın en yüksek volkanıdır. Aşağıda en ünlüleri listelenmiştir.

Nevado Ojos del Salado, 6.880 m, III. Bölge (Atacama Bölgesi)
Cerro Tupungato, 6.800 m, (Metropolitan Bölgesi)
Volcán Llullaillaco, 6.739 m, II. Bölge (Antofagasta Bölgesi)
Volcán Parinacota, 6.342 m, I. Bölge (Tarapacá Bölgesi)
Volcán Licancábur, 5916 m, II. Bölge (Antofagasta Bölgesi)
Descabezado Grande, 3.830 m, VII. Bölge(Maule Bölgesi)
Torres del Paine, 2.800 m, XII. Bölge (Magallanes y de la Antártica Chilena Bölgesi)
Volcán Villarrica, 2.840 m, VIII. Bölge (Araucanía Bölgesi)
Volcán Osorno, 2.652 m, X. Bölge (los Lagos Bölgesi)
                                                     Volcán Cerro Hudson, 1.905 m, XI. Bölge (Asyen Bölgesi)



Nehirler ve göller 

Ülkenin özel coğrafi yapısı sebebiyle, uzun nehirleri yoktur. En uzun nehir olan Rio Loa'nın uzunluğu 443 km'dir. Ülkenin kuzeyinde Atacama Çölü'ndeki ekstrem kuraklık, büyük su birikimlerinin oluşmasını engeller. Kuzeydeki az sayıda nehir And Dağları'ndaki karlardan beslenirler. Güneye indikçe artan yağışlar, beraberinde bu bölgelerdeki nehirlere daha fazla su hacmi getirir. Nehirler, Şili ekonomisinde, özellikle enerji sağlanmasında önemli rol oynar. Bununla birlikte somon balıkçılığı ve rafting gibi macera turizmi içinde fırsatlar sunar. Kuzeyden güneye önemli nehirleri aşağıda sıralanmıştır.

Río Lauca, 160 km, I. Bölge (Tarapacá)
Río Lluta, 167 km, I. Bölge (Tarapacá)
Río Loa, 443 km, II. Bölge (Antofagasta)
 Río Copiapó, 162 km, III. Bölge (Atacama)
 Río Elquí, 170 km, IV. Bölge (Coquimbo)
 Río Choapa, 160 km, IV. Bölge (Coquimbo)
Río Aconcagua, 142 km, V. Bölge (Valparaíso)
 Río Maipo, 250 km, Metropolitan/ V. Region (Metropolitan/ Valparaíso)
 Río Mapocho, 120 km, Metropolitan(Metropolitana)
Río Cachapoal, 172 km, VI. Bölge( O´Higgins)
Río Maule, 240 km, VII. Bölge (Maule)
Río Biobío, 380 km, VIII. Bölge (Biobío)
Río Imperial, 52 km, IX. Bölge (Araucanía)

Gölleri arasında kuzeydeki tuz gölleri sayılabilir ki bunların en ünlüsü olarak Salar de Atacama'yı söyleyebiliriz. Bununla birlikte en kuzeyde, yeryüzünün en yüksek konumdaki göllerinden biri olan Lago Chungará gölü bulunur. Gölün alanı 21,5 km² olup, 4.500 m yükseklikte bulunur.

Lago Chungará ve Volkan Parinacota Bir grup büyük ve güzel göller Temuco şehrinin güneyinden başlayıp Puerto Montt'a kadar uzanır. Bunlar sırasıyla şöyledir.

Lago Colico, 56 km², IX. Bölge (Araucanía)
Lago Caburga, 51 km², IX. Bölge(Araucanía)
Lago Villarrica, 176 km², IX. Bölge (Araucanía)
Lago Calafquén, 120 km², IX. Bölge (Araucanía) und X. Bölge (Los Lagos)
Lago Panguipulli, 116 km², X. Bölge (Los Lagos)
 Lago Riñihue, 77 km², X. Bölge (Los Lagos)
Lago Ranco, 401 km², X. Bölge (Los Lagos)
 Lago Puyehue, 156 km², X. Bölge (Los Lagos)
Lago Rupanco, 223 km², X. Bölge (Los Lagos)
Lago Llanquihue, 860 km², X. Bölge (Los Lagos)

Ayrıca güneyde 970 km² alanı ile Şili'nin en büyük gölü Lago General Carrera bulunur ki bu göl Arjantin'deki Lago Buenos Aires gölünün batı kanadını oluşturur.

Şili (Chile)

Şili


Şili (İspanyolca: Chile ) ya da resmî adıyla Şili Cumhuriyeti República de Chile Arjantin'in batısında, And Dağları ile Büyük Okyanus arasında kalan, kuzeyden güneye 4.300 km boyunca uzanan bir Güney Amerika ülkesidir.

Kuzeyinde Peru, kuzeydoğusunda Bolivya ve doğusunda Arjantin bulunur. Başkenti Santiago olup 2012 yılı tahminlerine göre ülkede yaklaşık 17 milyon insan yaşamaktadır.

İsmi Aymara dilinde "Dünyanın bitimi" anlamına gelen chilli kelimesinden gelir. Şili idari olarak on beş bölgeye ayrılmıştır. Bunlardan on dördü, başlarındaki 1'den 15'e kadar (13 atlanmıştır) Roma rakamlarıyla ifade edilen, Tarapacá, Antofagasta, Atacama, Coquimbo, Valparaíso, O'Higgins, Maule, Bío-Bío, Araucanía, Los Lagos, Aysén, Magallanes y la Antártica Chilena, Los Ríos ve Arica y Parinacota bölgeleridir. Başkent ve çevresini içeren Región Metropolitana de Santiago bölgesi için ise rakam yerine RM harf kısaltması kullanılır.